Haptonómia a várandós- és újszülött gondozásban

Haptonómia
a szülésfelkészítésben és az újszülött gondozásban
Tematikus műhely

A pertinatális haptonómia egy elterjedt, a leendő szülők által igen nagyra becsült szülésfelkészítő módszer Hollandiában és Franciaországban.
Előnye, hogy igen korán, már a várandósság idején lehetővé teszi a kommunikációt az anyaméhben fejlődő magzattal, valamint az apa bevonását a kapcsolatba. Elősegíti a kölcsönös „párbeszéd” kialakítását a baba és a szülők között, a gyöngédség és az intimitás elmélyülését.

Mindezen túl különleges lehetőséget biztosít a haptnómia a szülők számára a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos aggodalmak, nehéz érzések feloldására

A haptonómiás szakember sok olyan mozdulatot is tud mutatni a leendő édesapának, mellyel érzelmi-fizikai támogatást és biztonságot nyújthat  párjának a szülés idején. és segíthet a szülési fájdalmak enyhítésében.

A haptonómiás kapcsolat segítségével szelíden gyógyíthatók a nehéz, problémás szülés-születés lelki sebei is. A csecsemők haptoterápiájában a gyengéd érintéseken keresztül lehetőség nyílik a születés fizikai és érzelmi fájdalmainak feldolgozására és a születés élményének korrekciójára már ebben a korai időszakban. Az édesanyáknak pedig a szülést követő testi-lelki visszarendeződéshez nyújt segítséget a haptonómia.

A szülésfelkészítés általában a várandósság  harmadik vagy negyedik hónapjától indul, de korábban is elkezdhető. Eleinte havi egy alkalom javasolt.

A kétnapos műhelyen sajátélményű gyakorlatokon keresztül ismerkedhetnek meg a résztvevők a haptonómia szemléletével, hatásmechanizmusával, alapkontaktusaival és hogy miként alkalmazhatók a várandósság idején és csecsemőgondozásban.

A műhelyt vezeti: Jean-Luc DECONINCK  pszichológus, integratív pszichoanalitikus, pszicho-szomatoterapeuta, az EEPSSA kiképzője, a Belga Szomato-pszichoterápiás Egyesület elnöke. Jean-Luc Deconinck Frans Veldmannak, a haptonómia nemrég elhunyt atyjának tanítványa, aki megbízta őt a haptonómia belgiumi képviseletével, a haptonómia szellemének terjesztésével. A haptonómia módszere mellett azért köteleződött el, mert megragadta őt e megközelítés gyöngéd, emberséges, ugyanakkor erőteljes volta, és segített neki abban, hogy figyelme érzékennyé váljék a legapróbb testi jelzésekre is.

A csoport létszáma 12 (maximum 14) fő.

A résztvevők a Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesülettől kapnak tanúsítványt a képzés elvégzéséről, és a Strasbourg-i székhelyű Ecole Européenne de Psychothérapie Socio- et Somato-Analytique (EEPSSA, www.eepssa.org) is elismeri saját képzésében az itt teljesített órákat.

A műhely díja:
A kétnapos tematikus műhely részvételi díja 32000 Ft,  SZOMATO egyesületi tagoknak 30000 Ft.
A jelentkezéseket a részvételi díj előleg beérkezésének sorrendjében tudjuk elfogadni.

A Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesületbe itt lehet belépni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS: Juhász Krisztina, info@haptonomia.hu, 06 30 9557 884