A kapcsolat és a meghallgatás ereje

A kapcsolat és a meghallgatás ereje

A haptonómia alapja a tisztelet, a feltétel nélküli elfogadás, a nyitottság és a jelenlét. Ez az érintésen keresztül is kinyilvánított attitűd lehetővé teszi a másik ember számára a teljes biztonság és bizalom megtapasztalását.

A haptonómia a szomatoterápiák körébe tartozik. A szomatoterápia alapja a test emlékezetének megszólítása. A bennünket érő hatások és a velünk történt eseményekre adott reakcióink sajátosan kódolódnak testünkben, s bár sejtjeink megújulnak, de ebben a megújulásban továbbadják a múlt tapasztalatait. Így őrződik meg testünkben fogantatásunk pillanatától egész életünk, így hordozza magában a jelen pillanat történetünk egészét.

Amikor megérintünk valakit, akkor mindezzel kapcsolatba kerülhetünk, gyakran a magzati időkig visszamenően, mert nyitottan hallgató tenyerünkön keresztül, a bizalom és a biztonság légkörében megnyílik számunkra az ő testébe íródott története, személyisége, lényegisége.

A haptonómiás segítségnyújtás alapja a terapeuta és a kliens közötti közös érzelmi tér létrehozása. Ebben a biztonságos közegben megnyílhat a kliens, megszólalhat régóta elfedett, tudattalanban rejtőző szenvedése. A kliens mintegy „átadja”, áthelyezi az érzelmeit, emlékeit a terapeuta által felajánlott térbe. Ezáltal a megkönnyebbül, felszabadul, megéli önmaga teljességét, megerősödik és képes „szembenézni” a múlt fájdalmaival, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a gyógyulás, a változás folyamata. (Forrás: Belső Tér Központ)